Treballem l'ultimate


QUÈ ÉS L'ULTIMATE?
 

Ultimate és un esport d'equip competitiu sense contacte entre els jugadors que es juga amb un disc volador de 175 grams. L'objectiu el joc és fer punt fent passades amb el disc entre els jugadors fins a arribar a la zona d'anotació de l'altre equip, com es fa en el futbol americà o el rugby. Els jugadors no poden moure's mentre tinguin el disc a les mans. L'Ultimate es distingeix pel principi de "l'Esperit de joc".


ON ES JUGA?
Dos equips de set jugadors (5 en pista o platja) s'enfronten en un camp rectangular de 100m x 37m, amb dos zones de gol de 18m de profunditat i sense porteries. En pista o platja les dimensions canvien.


COM ES JUGA?
S'ha d'avançar passant-se el disc fins aconseguir donar-lo a un company a la zona de gol, així es marca un punt. No podem moure'ns o correr amb el disc a la mà. Tampoc pot haver contacte físic entre els jugadors.

QUI GUANYA?
Guanyarà el partit l'equip que marqui 19 punts, sempre que hi hagi una diferència de dos punts, si no hi és, el primer que arribi a 21 guanya. Quan es fan 10 punts hi ha un descans de 10 minuts.


PER QUÈ NO HI HA ARBITRES?
La pregunta és al contrari: Per què hi ha àrbitres en els esports? El que més díficil resulta d'explicar a la gent que no coneix l'Ultimate és com pot ser que tothom respecti les normes sense baralles ni trampes. Aquesta característica fa de l'Ultimate un esport especial i únic. 
No hi ha àrbitres però si que és necessari respectar l'Esperit de Joc.

COM COMENÇAR?
Els dos equips es col·loquen a la seva línia de gol. El disc el té l'equip que defensa, que l'ha d'entregar a l'atacant. El defensor aixecarà el disc per preguntar "llestos?" y quan l'equip atacant respongui "si" aixecant el braç, la defensa llançarà el disc el més lluny possible (dins del camp). Aleshores un juagador atacant recollirà el disc per començar el joc.

COM S'ATACA?
No es pot córrer amb el disc a la mà, solament es pot pivotar com al basquet. No es pot tenir el disc més de 10 segons. S'ha d'avançar amb bones passades, sense que el disc caigui a terra, per arribar a l'àrea d'anotació de l'equip contrari.

COM ES LA DEFENSA?
Es pot defensar home a home o en zona. Al jugador que té el disco se li conta en veu alta fins a deu en anglès per part d'un jugador de la defensa. L'equip defensiu intenta que l'atacant no marqui punt interceptant o anticipant-se en una passada.

QUAN ES PERD LA POSESSIÓ DEL DISC?
Quan l'equip atancant deixa caure el disc a terra per una mala passada o recepció, quan no aconsegueixi passar el disc en 10 segons, quan la recepció dels disc sigui fora del camp, quan la defensa aconsegueixi interceptar o tallar el disc, aleshores hi haurà un canvi de posessió, i, sense interrupcions, l'equip que atacava ha de defensar la seva àrea de gol i el que defensava ha d'atacar.

QUAN ES CANVIA DE CAMP?
Si l'atacant aconsegueix fer una passada a un company dins la zona d'anotació marca punt, i li tocarà defensar la zona d'anotació conquistada abans. Així que a cada punt es produeix un canvi de camp.

QUAN HI HA UNA FALTA?
El contacte físic no és possible, amb o sense el disc, qualsevol contacte pot ser falta, però com que no hi ha àrbitres, cada jugador ha de ser responsabole de la seva pròpia conducta. És imprescindible per jugar a Ultimate respectar les regles y tenir un alt nivell de honestedat esportiva.

QUÈ ES FA DESPRÉS D'UN "CALL"?
Si algú fa un "call" o canta una falta tothom s'ha de quedar quiet a la posició on es troba fins que el joc comenci de nou.

COM FUNCIONEN ELS CANVIS?
Es poden efectuar totes les substitucions que es vulgui, però mai durant el joc, s'ha d'esperar al final del punt. Si algú es fa mal es permet fer la substitució.MÉS INFORMACIÓ:

http://www.peixets.org/peixets/images/documentos/curs_introduccio_ultimate_frisbee.pdf
http://www.peixets.org/peixets/images/documentos/ultimate_guia_rapida_cat.pdf
https://sites.google.com/site/mesquejocs/programacio/ultimate
http://lligacatalana.espadisc.org/
http://www.mallorcaweb.net/edufiscalvia/Documents/Cont631f%20%20Frisbee.pdf
http://canal3xl.pbworks.com/f/reglament+Ultimate.pdf